Incontinentiematerialen recyclen: we zijn er bijna!

Als leverancier van duizenden kilo’s incontinentiematerialen per jaar, volgen we de ontwikkelingen op dit gebied op de voet. Al jaren proberen afvalverwerkers en fabrikanten gezamenlijk een oplossing te ontwikkelen om luiers en incontinentiematerialen te recyclen. En steeds gaan de ontwikkelingen met kleine stapjes vooruit. Een jaar of 10 geleden bleek het recyclen reeds deels mogelijk, maar nog niet voldoende milieuvriendelijk en zeker niet kostenverlagend. Nu staan we aan de vooravond van het recyclen van incontinentiematerialen.

Omdat incontinentiemateriaal een aanzienlijk deel van de afval betreft (bij een zorginstellingen maakt het incontinentieafval gemiddeld 50% uit van de totale hoeveelheid afval), is het belangrijk om naar oplossingen te kijken. Zeker omdat dit in het kader van de vergrijzing, de komende jaren niet minder zal worden.

Wat maakt het nou zo lastig?

Het eerste punt is, of eigenlijk was, de techniek. Tot voor kort was het lastig om de verschillende bestanddelen van incontinentiemateriaal uit elkaar te halen. Voor recycling is het nodig om homogene stromen te genereren. Sinds kort is deze hobbel genomen! Het is sinds kort technisch mogelijk om 100% van het droge materiaal van luiers te recyclen. Maar waarom doen we het dan nog niet?

Dan komen we bij het volgende punt. Incontinentieafval uit zorginstellingen en ziekenhuizen vormt een uitdaging. Hierin bevinden zich veelal medicijnresten. Dit brengt bij verwerking een risico met zich mee. Deze resten mogen niet in hergebruikte producten terechtkomen. Daarom is wettelijk bepaald dat gerecyclede grondstoffen uit incontinentiematerialen op dit moment nog steeds aangemerkt worden als afval. Zodra onderzocht is of eventuele medicijnrestengeen invloed hebben op de grondstoffen, en dit ook wettelijk vastgelegd wordt, staat er nauwelijks meer iets in de weg.

Kostenplaatje

Een laatste punt is het kostenplaatje. Omdat het incontinentiemateriaal volumineus en zwaar afval is, liggen de transportkosten behoorlijk hoog. Op lange termijn, is dat vaak een obstakel gebleken. Echter, overheden zien het reduceren van afval en het hergebruiken van grondstoffen als één van de speerpunten, dus vanuit die optiek, zullen de kosten wellicht een minder bepalende factor zijn. Daarnaast wordt er gewerkt aan mogelijkheden om het afval ter plaatse te reduceren.

Zodra het gehele proces geborgd is, kan het incontinentiemateriaal echt op grote schaal gerecycled worden. Gezien het enorme aandeel incontinentiemateriaal in het huidige afval, is dat een revolutionaire ontwikkeling!

Ondertussen zitten fabrikanten (onze leveranciers!) niet stil. Zij zijn op hoog niveau betrokken bij alle ontwikkelingen. Zij denken samen met overheden mee over meer duurzaamheid in de keten op het gebied van transport, recycling en productinnovaties. In de afgelopen jaren zijn er vele productverbeteringen geweest. Deze hebben er onder meer voor gezorgd dat het grondstofverbruik aanzienlijk verlaagd is. Bovendien zijn er slimme innovaties geweest, waardoor er in de zorg eenvoudigweg minder incontinentiematerialen gebruikt hoeven worden. Ook in de productie, verpakking en transport staat duurzaamheid centraal.

Wilt u meer weten over incontinentiematerialen en duurzaamheid? Wij helpen u graag verder!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief