Feiten over handdesinfectiemiddelen

De meeste ziektekiemen worden via je handen overgebracht. Daarom is goede handhygiëne zo belangrijk. Op dit moment zijn er veel verschillende handalcoholen, handsanitizers en handgels op de markt. In dit artikel geven wij een overzicht van de verschillen.

Handdesinfectie

Alle (hand)desinfectiemiddelen in Nederland dienen toegelaten te zijn door het CTGB en moet een toelatingsnummer hebben. Heeft het product géén toelatingsnummer dan mag het product niet verkocht en of gebruikt worden als (hand)desinfectie. Vanwege de schaarste in handdesinfectiemiddelen zijn er vrijstellingen gegeven voor de zorgsector. Buiten de zorg gelden de reguliere toelatingsregels.

Bekijk hier een handig overzicht voor toelating van desinfectie in de zorg. (Bron: NZV)

Als een (hand)desinfectie géén toelating heeft, dan kan het product alleen gebruikt worden als deze voldoet aan de WHO-receptuur zoals hieronder geformuleerd:

handdesinfectie-tabel-

PT01 en PT02

In de basis staat PT01 voor desinfectie van intacte huid. PT02 staat voor desinfectie van oppervlakten, zoals bijvoorbeeld materialen, uitrusting of meubilair.

Handsanitizers

Op dit moment worden er veel handgels en handsanitizers aangeboden met 70% alcohol. Deze producten kunnen alleen voor desinfecterende doeleinden ingezet worden als het product toegelaten is en dus een CTGB nummer heeft.

Biociden die toegelaten zijn op de Nederlandse markt voor menselijke hygiëne, moeten minimaal één van de volgende actieve stoffen bevatten:

  • Alcoholen (minimaal 70%)
  • Waterstofperoxide (minimaal 0,5%)
  • natriumhypochloriet (minimaal 0,1%)

Veel aanbieders beweren op basis van bovenstaande tekst dat een handgel bestaande uit 70% alcohol toegelaten is. Dit is niet het geval.

Bekijk de lijsten met toegelaten producten voor handdesinfectie en voor oppervlakte desinfectie.

Bron: NZV en CTGB

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief