Het gebruik van een mondmasker was voor corona geregeld op basis van sector. Afhankelijk van in welke sector u werkzaam bent, werd bepaald welk masker u diende te gebruiken. Het nieuwe verdeelmodel gaat echter van het besmettingsrisico uit. De Rijksoverheid hanteert op 25 april 2020 de volgende richtlijnen:
- Richtlijnen RIVM handelingscategorieën
- Dezelfde risico’s: dezelfde bescherming
- Handelingscategorieën per sector
- Aantal COVID-19 besmettingen
- GGD-GHOR, RIVM, LNAZ, VWS in overleg met zorgpartners
Richtlijnen mondmaskers o.b.v. veiligheid
De richtlijnen voor mondmaskers zijn onder verdeeld in onderstaande handelingscategorieën:
- Hoog risico handelingen
- Hoge intensiteit van (mogelijke) blootstelling aan COVID-19.
- Verpleging of verzorging van individuele COVID-19-patiënten
- Spoedeisende zorgverlening bij een patiënt met (onverwachte) COVID-19-verdenking
- Bloedprikken (door laboratoria, trombosediensten en in klinische instellingen)
- Begeleiding
- Huishoudelijke hulp bij patiënten met COVID-19
Bekijk hier welke mondmasker u dient te gebruiken volgens de richtlijnen van de Rijksoverheid op 25 april 2020.
Richtlijnen voor veilig gebruik
Hieronder vindt u de richtlijnen, zoals door de Rijksoverheid op 25 april jl. bekend gemaakt zijn.
- Het masker mag aan een stuk gedragen worden totdat de ademhalingsweerstand te hoog wordt. Hierbij wordt uitgegaan van maximaal 3 uur achtereen dragen.
- Tussentijds wisselen is niet nodig bij de zorg voor meerdere patiënten achter elkaar. Let wel op dat een masker nooit om de hals gedragen wordt.
- Vervang het masker als het besmet is met lichaamsvocht, bij beschadiging, consumptie van eten en drinken, of bij het verlaten van het cohort.
- Bij thuiszorg en wijkverpleging kan een masker 3 uur achtereen gebruikt worden bij 1 of meer patiënten zonder het af te zetten, of maximaal 3 keer door dezelfde medewerker bij dezelfde patiënt als je het masker bij de patiënt achterlaat.
- Gebruik van maskers met een te hoog beschermingsniveau in relatie tot het besmettingsrisico moet in tijden van schaarste worden voorkomen, omdat de beschikbaarheid van maskers voor de situaties waarin ze echt nodig zijn, verkleind wordt.
- Als er onverhoopt bij uw werkzaamheden geen passend persoonlijk beschermingsmiddel is, ga dan in gesprek met uw werkgever over een alternatief. Biedt dat geen oplossing? Meld het bij de Inspectie SZW en/of de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. (Laatste stand van zaken vindt u op: Rijksoverheid.nl)